Jablecznik ''na zimno''




Hej,
Kilka dni temu dostalam od sasiada cala reklamowke jablek z jego dzialki. Niestety jablka byly malo slodkie i nadawaly sie tylko na jakies ciacha. Kilka razy uraczylam rodzine fantastycznym Jablecznikiem Krolewskim z tego przepisu klik. Ale ile razy mozna jesc to samo?  Musialam wymyslec cos nowego  tym bardziej ze jablek wciaz bylo duzo i az zal je zmarnowac. Tak powstal pomysl na Jablecznik na zimno. Zapraszam :)



Jablecznik '' Na zimno''
Skladniki:
2-3 galaretki w tym samym kolorze (ja wzielam zielone)
jablka (u mnie bylo ok 11 jablek od srednich do duzych)
sok z pol cytryny
troche cynamonu lub mieszanki tzw. ''do piernika''
garsc rodzynek
troche dowolnego dzemu do posmarowania ciasta
+ plus skladniki na kruche ciasto (ponizej)


Kruche ciacho (to samo co w Jableczniku Krolewskim):
2 szklanki maki
0,5-1 szklanki cukru
2 zoltka
1 kostka masla lub margaryny
3-4 lyzki naprawde zimnej wody
 dodalam tez zapach pomaranczowy(nie jest  konieczny)

Przepis jest na duza, prostokatna blache. Tu surowe kruche ciacho

Upieczone kruche ciacho, delikatnie posmarowane dzemem ;)
prazymy jabluszka ;-)

Co i Jak robimy? 
  • Przygotowujemy galaretki w zmiejszonej ilosci wody aby szybciej tezaly. Ja zrobilam 2 galaretki w laczej ilosci plynu - 700ml. I odstawiamy do ostygniecia
  • Zagniatamy skladniki na kruche ciasto. Wylepiamy nim duza, prostokatna forme ,ktora jest wylozona papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut (ja pieklam w 170-180 stopni). Po upieczeniu i delikatnym ostygnieciu smarujemy cienko dzemem. Moze byc to dzem truskawkowy a moze np. porzeczkowy :)
  • Obieramy jablka i kroimy na male kawaleczki. Wrzucamy do gara i zalewamy woda ale ''na samo dno''. Bardzo malo wody bo jablka puszcza sok i tak. Dodajemy cynamon, troche cukru, sok z cytryny i rodzynki i prazymy ok 20-30 minut. Po 15 minutach prazenia mozna przemieszac. Niczym nie zageszczamy. Zostawiamy do ostygniecia.
  • Gdy galaretki zaczynaja juz tezec laczymy je z uprazonymi jablkami -dokladnie mieszajac. Wylewamy mase na kruche ciasto. 
  • Wstawiamy blache do lodowki na 3-4h . 
  • Jemy!! :) 


Mozna podawac z bita smietana lub lodami. Ale juz samo w sobie jest super pyszne. Mozna zrobic na herbatnikach ,ale wtedy juz bez dzemu. Choc ja wole z kruchym. ;) Pycha!
Smacznego!


Jest super pyszne!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziekuje za przeczytanie mojego postu. Moze zostawisz komentarz:-) Milo bedzie poznac twoje zdanie na ten temat:-)

Nie musisz zostawiac linkow bo odwiedzam komentujacych :-)