Ciasto z budyniem i galaretka. ''Na zimno''




Hej.
Jezeli chodzi o pieczenie ciast  takich na weekend albo do kawy -to najczesciej ochota na ciacho dopada mnie nagle i bazuje wtedy na tym co znajde w kuchni;) Choc staram sie zawsze miec zapas podstawowych produktow.;)
Tym razem przy okazji ostatniego dnia urlopu mezusia postanowilam ''wymodzic'' cos slodkiego na wieczor. Tak powstalo szybkie i bardzo proste Ciasto z Budyniem i Galaretka! Jezeli i Was dopadnie nagla ochota na slodkosci to polecam moj przepis. Skladnikow jest naprawde niewiele. ;)



Ciasto z Budyniem i Galaretka Na zimno

 Co potrzebujemy?
  • paczka dluga herbatnikow (lub biszkopty)
  • 2 galaretki
  • 1 puszka owocow w syropie +1 banan (lub dowolne owoce jakie lubicie)
  • 1 budyn waniliowy (ja uzylam 1szt. ale lepiej wziasc 2 szt aby wartwa byla wyzsza)
  • 2 szklanki mleka do budyniu (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 2 zoltka (na 1 paczke budyniu)



w trakcie ;)
Co robimy?
Wykladamy prostokatna blaszke herbatnikami. Wylewamy na nie goracy ugotowany budyn i przykrywamy pozostala czescia herbatnikow. W miedzyczasie jak budyn z herbatnikami sie chlodzi, otwieramy puszke owocow i wlewamy syrop do miarki. Dopelniamy w miarce ilosc plynu woda do 700-800ml i rozpuszczamy w tej ilosci 2 galaretki. (dzieki mniejszej ilosci plynu niz wymagane ,galaretki szybciej tezeja) Gdy galaretka bedzie juz tezala wykladamy owoce na herbatniki i polewamy tezejaca galaretka.


Budyn: Aby budyn przypominal bardziej ''ten domowy''do garnka z mlekiem dodalam kilka kropli esencji waniliowej aby smak byl mocniejszy a do kubeczka gdzie mieszamy proszek budyniowy z mlekiem dodalam 2 zoltka;)








Owoce i smak/kolor galaretki uzyjcie taki jaki lubicie.
Swietnie wygladalaby/smakowala wersja z bananami i agresowa galaretka;) 




 
Nastepnym razem wezme 2 budynie by warstwa wyszla wyzsza;)
Smakuje Swietnie!



Bylo pyszne!! Zdecydowanie bede czesciej robic taki deser:)
Polecam i Milego Dnia :)

Komentarze

  1. Pycha, dawno już takiego nie jadłam 😻

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam. Nam od wczoraj zniknęło już pol blaszki ;-)

      Usuń
  2. Malwinka pycha smaku mi narobiłaśhttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, i duży plus, że nie trzeba piec, bo nie jestem w tym najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszne :) Właśnie kończymy blaszkę;) Łatwo sie robi :)

      Usuń
  4. lubię takie ciasta, muszę zrobić któregoś dnia, bo na lato są idealne

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha!!! Uwielbiam takie ciasta, z budyniem i żółtkami jeszcze nigdy nie robiłam, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bede musiala sprobowac, moze mi sie uda nie zepsuc :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie popsujesz ;) powodzenia :)

      Usuń
  7. Ale apetycznie wygląda! Muszę to zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam coś takiego! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam tez bardzo smakowało a niby taki prosty deser;)

      Usuń
  9. Ale smaka robisz, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ze udało mi sie wymyslec cos smacznego ''na poczekaniu'' ;)

      Usuń
  10. Smacznie wygląda, ale mam chęć zjeść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chętnie zaprosiłabym Cie na kawkę i ciacho jakbyś była bliżej ;)

      Usuń
  11. Mniam zapisuje przepis! Będę testować w przyszły weekend na gościach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedzie mi milo. Polecam tylko wziąć więcej budyni aby warstwa była pokaźniejsza ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziekuje za przeczytanie mojego postu. Moze zostawisz komentarz:-) Milo bedzie poznac twoje zdanie na ten temat:-)

Nie musisz zostawiac linkow bo odwiedzam komentujacych :-)