sobota

Makowiec ucierany- super na ostatnia chwile!

hej.
Szukacie przepisu na ciasto ktore da sie ukrecic w ostatniej chwili?
Proponuje przepis na Moj Ucierany Makowiec :) Przepyszny i zawsze bez zakalca. Prosty i szybki przepis. Dobry na kazda okazje. Dobry nawet dla poczatkujacych :)



MAKOWIEC UCIERANY

 250g masla lub margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 2/3 szklanki maki
50 g budyniu waniliowego( 1 torebka)
2 lyzeczki proszku do pieczenia 
5 jaj
850 g masy makowej (czyli 1 puszka)
cukier puder do posypania 
Zoltka oddzielic od bialek i utrzec z maslem(margaryna) i cukrem. Make z budyniem i proszkiem do pieczenia dodac do zoltkowo-maslanej masy i ucierac. (Jest bardzo geste i takie ma byc). Bialka ze szczypta soli ubic na sztywno i delikatnie lyzka polaczyc z ciastem (masa zoltkowo-maczna).
3/4 ciasta (mozna troche mniej) wlac do formy wylozonej papierem lub wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta. Na ciasto wykladamy mase makowa i przykrywamy pozostalym 1/4 ciasta. Pieczemy ok 50 minut w tem ok 160-180stopni. Zostawiamy10 min w uchylonym piekarniku do wystygniecia.
(!!!!) Jezeli jak ja pieczecie w produzu-- pieczcie godzine i zostawcie do CALKOWITEGO wystygniecia prodiza i ciasta zanim zabierzecie sie za przelozenie ciasta w calosci.Przelozenie cieplego ciasta (dla niecierpliwych) mozliwe tylko po pocieciu na kawalki.





Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mniam, chętnie bym sprobowala. wesołych świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest prawdę smaczny, szczególnie na drugi dzień ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Prodiż mój ukochany, wybawienie wszystkich osób wynajmujących mieszkania lub na stancjach! Uwielbiam i polecam:)

      Usuń
  3. W tamtym roku na wigilię robiłem makowca. To jedno z moich ulubionych ciast. Robię dość podobnie, tyle że ja w inny sposób przyrządzam ciasto biszkoptowe, które upieczone i ostudzone przecinam na pół i dodaję gotową masę makową, a potem przykrywam drugą część biszkoptu i wkładam jeszcze do lodówki.

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie dotychczas Makowiec byl najtrudniejszym ciastem.. Wszelkie rolady i strucle makowe odpadały bo ''ciasto drożdżowe'' mnie nie lubi. Ale znalazłam przepis dzięki któremu i ja mogę upiec makowca i maż jest zadowolony. Pana sposobu jeszcze nie próbowałam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziekuje za przeczytanie mojego postu. Moze zostawisz komentarz:-) Milo bedzie poznac twoje zdanie na ten temat:-)

Nie musisz zostawiac linkow bo odwiedzam komentujacych :-)