niedziela

Klopsiki w pomidorowym sosie

Hej Kobietki,
 Choc czesto siegam po mielone mieso w kuchni to klopsikow w sosie jeszcze nie robilam nigdy. Najczesciej byly mieloniaki albo klopsowa zupa...A tym razem zachcialo mi sie domowych klopsow w pysznym pomidorowym sosie. 
Moje zakupy przyprawowe do tej potrawy moglyscie ogladac w moim 1 foothaulu ktory znajdziecie w poscie o zakupach KLIK
Wbrew pozoru potrawe te robi sie szybko.. 45 min. calosc a ilosc pokazana na zdjeciach wystarczyla na obiad na 2 dni:) 


KLOPSIKI W POMIDOROWYM SOSIE




skladniki: mieso mielone 1 opakowanie ok 500g, jajko, 1 duza lyzka musztardy (akurat mialam saperska),pomidory (akurat mialam koktailowe), pol cebuli, 2 kostki rosolowe, przyprawy: liscie laurowe, ziele angielskie, suszona wloszczyzna (dala sosu cudny posmak ale nie jest niezbedna), pieprz, sol, papryka slodka mielona, bazylia, czosnek w kosteczkach (knor)


skladniki
no to do dziela:)


  • Do miesa mielonego dodaje jajko,sol,pieprz, papryke i  duza lyzke musztardy (zawsze ja dodaje do mielonych lub klopsow), zagniatam i oproszam w mace



  •  W miedzy czasie jak przygotowuje mieso, w garnku zagotowuje wode z 2 kostkami rosolowymi, jak zacznie sie gotowac wrzuce do niej klopsy i lekko zapogotuje. Tak ok15-20min

  • W czasie gdy klopsy gotuja sie w bulionie ja mam czas na pociecie pomidorow i cebuli i podsmazenie ich na patelni z dodatkiem czosnku (scislej czosnku w kostce)



  •  Obgotowane klopsy wyjmujemy z rosolu i polowe rosolu wylewamy,zostawiamy polowe z ktorej zrobimy sos. Do rosolu dodamy usmazone pomidory z cebula i czosnkiem oraz mozna dodac troche przecieru pomidorowego albo pomidorowej pasty..i oczywiscie przyprawy. Dodalam rowniez Suszonej wlozczyzny i bardzo sie ciesze ze ja kupilam bo smak dzieki nim byl swietny. (dodalam 1 duza lyzke wloszczyzny).

Przyprawy ktore wrzucilam do rosolu

A tu juz rosol z przyprawami i pomidorami, prawie gotowy sos


  •  Do rosolu z dodatkami i przyprawami wrzucamy klopsy ,i na malutkim gazie badz najmniejszej temperaturze pozwalamy klopsom dojsc i przejsc tymi smakami. U mnie bylo to jakies 20min. Mozna zagescic sos maka ,ja jednak nie robilam tak..i musze powiedziec ze potrawa najlepsza jest na nastepny dzien gdy sos bardziej zgestnieje .


  •  Gotowe! Byly pyszne! Nie jest to tak trudna potrawa jak zawsze zakladalam. I szybko sie robi, o ile robi sie kilka rzeczy na raz. 


SMACZNEGO:)





3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :-) Często potrawy są smaczniejsze na drugi dzień, tak zauważyłam, bo przeważnie staram się gotować na dwa dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre sa rowniez w sosie smietankowo - koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można takie klopsiki poddusić w groszku z marchewką ze słoika -też pyszne, potem troche zagęszczamy warzywka i można wcinać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za przeczytanie mojego postu. Moze zostawisz komentarz:-) Milo bedzie poznac twoje zdanie na ten temat:-)

Nie musisz zostawiac linkow bo odwiedzam komentujacych :-)